Oosterschelde

Samen duurzaam

De traditionele mosselzaadvisserij in de Waddenzee staat onder druk, vanwege de bescherming van de natuur. Mosselvissers worden dan ook gestimuleerd alternatieven te ontwikkelen voor de bodemberoerende)mosselzaadvisserij. In 2009 zijn hierover afspraken gemaakt tussen mosselkwekers, de overheid en NGO’s, in in een convenant vastgelegd. Vooral de introductie van zogenaamde mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s), waarbij mosselzaad op substraat (bijvoorbeeld touwen) wordt ingevangen, biedt veel perspectief.

In dit samenwerkingsverband van zes mosselkweekbedrijven worden kennis en financiële middelen gebundeld, zodat ook kleinere mosselbedrijven de ontwikkeling naar MZI’s kunnen inzetten. In het project  wordt gekozen voor een ‘continuous dropline’-systeem, oftewel een lussensysteem, waarmee een opbrengst van 4 tot 8 kilogram mosselzaad per strekkende meter touw kan worden gerealiseerd. In totaal worden 30 invanglijnen opgetuigd. Door de bundeling van deze groep relatief kleinere bedrijven blijft de  diversiteit in de sector behouden.

De volledige beschrijving van het project is te vinden in het projectplan. De eerste ervaringen zijn vastgelegd in het tussenverslag

Terug naar het overzicht
Projectleider
Jos van Damme
Hoofdaanvrager
Jos van Damme
Betrokken organisaties
J.A. van Damme
Startdatum
januari 2008
Contactgegevens
Molenpolderweg 9a, 4401 NP Yerseke